- Customer service +358 10 320 7300
- mon-fri 10-16
- info@f-musiikki.fi
Miksi kitara kannattaa huoltaa?
- F-Musiikki
- Oppaat
- Oct 27, 2021
-
3409views
Suomen vaihteleva sää ja eri vuodenajat koettelevat myös instrumentteja. Niin talveen taittaessa kuin kesän korvillakin on hyvä aika muistaa huollattaa soittimet ja hankkia huoltotarvikkeet. Hyvin huollettu soitin säilyy ja soi pidempään – ja paremmin! F-Musiikin Kielisoitinverstaan Heidi vastaa tässä jutussa yleisiin kysymyksiin siitä, miksi ja miten kitarasta tulisi huolehtia.
Miksi kitara kannattaa huoltaa?
– Vertaan tässä asiassa kitaraa usein autoon – soitintakin tulee huoltaa, jotta se pysyy puhtaana ja käyttökunnossa. Kitarankin käyttöikä pysyy pitkänä, kun sitä huolletaan, ja huoltamisella on myös suora vaikutus soittimen soundiin ja vireeseen.
Kuinka usein kitara kannattaa huoltaa?
– Kaksi kertaa vuodessa on hyvä tehdä perussäätö kitaralle. Kevät ja syksy tai talvi on hyvä aika huoltaa kitara, sillä Suomen ilmastossa lämpötilavaihtelut ovat noihin aikoihin suuria, ja sillä on vaikutus kitaraan.
Miten lämpötilavaihtelut vaikuttavat kitaraan?
– Kitaran kaula kärsii eniten, kun kosteustaso ulkona vaihtuu. Pakkasella, kun ilma kuivuu, puu kutistuu ja kaula saattaa mennä kieroksi ja nauhat saattavat tuntua teräviltä. Keväällä ja kesällä ilman kostuessa kaula taas saattaa mennä liian kireäksi ja kielet voivat alkaa särisemään.
Onko kitaroissa niin kutsuttuja pohjoiseen suunniteltuja malleja (vrt. Yamahan European Dry -pianot)?
– Yamahan akustisissa kitaroissa on A.R.E.-käsiteltyjä kitaroita, eli puu on lämpökäsitelty, eikä se elä enää kosteuden mukaan. Tämä ei kuitenkaan vaikuta soundiin. Usein kitarat, jotka on valmistettu lämpimissä maissa ja suunniteltu niihin, kärsivät Suomessa ilmankosteuden muutoksista ja vaativat enemmän huoltotoimenpiteitä.
Mitä kitaran perussäätöön kuuluu?
– Uusien kielien asennus, putsaus, otelaudan öljyäminen, kaularaudan säätö, kielenkorkeuden säätö, hienovireen säätö, sähköjen tarkistus, mikkien korkeudet, ruuvien ja virittimen kiristys, eli aika kokonaisvaltainen paketti. Asiakkaalle myös arvioidaan aina soittimen yleiskunto, ja tilanteesta riippuen konsultoidaan sellaiset toimenpiteet, jotka soittimelle kannattaisi perussäädön lisäksi tehdä.
Mitä huoltotoimenpiteitä kannattaa tehdä kotona?
– Moni vaihtaa kielet kotona, ja sen yhteydessä olisi tärkeää myös putsata kitara: sekä lakkapinta puhdistussuihkeella ja -liinalla, että myös otelauta. Varsinkin, jos otelauta on tummaa puuta (Eben tai ruusupuu), se kannattaa ehdottomasti öljytä.
Myös kitaran säilytyksessä on tärkeää ottaa huomioon, että soitinta, kuten mitä tahansa muutakaan elektroniikkaa, ei tulisi altistaa pölylle. Kitara kannattaa säilyttää esimerkiksi laukussaan, mutta ei patterin vieressä tai vetoisessa paikassa.
Heidin tuotevinkit kitaran huoltamiseen:
- Jos on pahoja naarmuja lakkapinnassa tai vaurioita metalliosissa, niin suosittelen D'Addario Planet Waves -huoltosarjaa, jossa on kolme eri vaihetta (detailer, vaha ja puhdistusspray). Usein huoltoon saapuu kitaroita pahastikin hapettuneilla metalliosilla, jotka saadaan kuitenkin pelastettua juuri detailerin avulla.
- D'Addario Planet Waves -kieliveivi kitaralle tai bassolle, jos haluaa vaihtaa kielet itse.
- Kamoja kuntoon laittaessa kannattaa ehdottomasti testata NYXL-kielet. Nämä ovat ehdottomasti hintansa väärti, vahvemmat ja kestävämmät teräslangan ja nikkelipunoksen yhdistelmästä valmistetut kielet, joissa uuden kielen terävyys ja kirkkaus säilyy tavallisia pidempään. NYXL-kielet on helpompi virittää ja niistä saa halutessaan aikaan kovemmankin soundin. Kieliin on lisätty myös korroosiolta suojaava pinnoite. Suosittelen, ja käytän myös itse!